Sector secundari


L'aportació al PIB cubà del sector secundari és del 26,1% (2009)

L’illa de Cuba disposa de diverses petites industries de construcció de màquinaria, principalment locolitzades a La Habana, Santa Clara, Camagüey i Santiago de Cuba,, alhora que es produeix una reduïda quantitat de maquinaria agricola, a les regions d’Holguín, Ciego de Avila, Matanzas i La Habana. També havien produït omnibusos i tractors, però aquestes fàbriques van tancar en el Periodo Especial. La majoria de maquinaria s’ha exportat, o dels Estats Units, en un primer moment, o sobretot de procedència soviètica. Actualment també s’importen vehicles d’Europa, de Japó o de la Xina.
També és destacable la indústria alimentaria, on destaquen diverses marques de refrescos i cerveses, així com làctics, conserves i productes càrnics. Es localitzen properes als grans centres de consum. De la mateixa manera, la indústria tèxtil té una relativa importància a la part occidental del país.

En el sector energètic, en el cas de l’electricitat, la majoria de la producció, deriva de les diverses centrals termoelèctriques de les que disposa. En els últims anys s’ha realitzat una important inversió, que ha eliminat gairebé totalment les apagades dels anys noranta. També es va realitzar una important inversió, per la modernització del consum energètic privat, canviant totes les bombetes per unes de baix consum, així com vendre amb facilitats de pagament olles a pressió elèctriques, cuines elèctriquesentre d’altres, per reduir la demanda energètica, especialment la de gas natural. En diverses zones aïllades en les que no arriba el cablejat elèctric, s’ha optat per l’energia fotovoltaica.